Seçim tarihi nihayet 14 Mayıs 2023 olarak kesinleşti ve seçim süreci başladı. Şimdi, cumhurbaşkanı ve milletvekilleri aday listeleri belirlenecek, YSK’ya teslimlerin ardından kesinleşecek. Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının Erdoğan olacağı zaten belliydi. Millet İttifakı da sancılı bir sürecin sonunda adayını açıkladı. Kılıçdaroğlu beklendiği gibi Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı. İYİ Parti’nin itirazları ve hatta Akşener’in masadan kalkarak sert açıklamalarda bulunması Kılıçdaroğlu’nun adaylığını durdurmadı. Geri dönüş koşulu olarak İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak Millet İttifakı’nın yönetim modeline entegre edilmesi Kılıçdaroğlu’nun konumunu tahkim etti, ‘kazanabilirlik’ tartışmasını bitirdi, en azından Millet İttifakı içinde.
Gerçekten de Yavaş ve İmamoğlu’nun sahaya sürülmesi Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanma ihtimalini artırdı mı? Yoksa kriz Millet İttifakı’na, dolayısıyla adayına güç mü kaybettirdi? Akşener’e ve Millet İttifakı’na duyulan güven seçimlere haftalar kalmışken ittifak içi krizden etkilendi mi?
Türkiye’nin Nabzı’nda bu güncel sorulara cevap arıyoruz.
Türkiye artık seçimlere odaklanmış durumda. Öncelikle, adayların belirlenmesinden sonra cumhurbaşkanlığı yarışının sonucu merak ediliyor. Seçimlerin iki ittifak adayı arasında mı geçeceği, yoksa HDP dahil çoklu adayla mı seçimlere gidileceği henüz kesinlik kazanmış değil. Böyle bir durumda cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura mı kalır, yoksa birinci turda biter mi? Seçime ister iki, isterse daha fazla aday katılsın, esas yarışın Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında yaşanacağı kesin. Seçimi kim kazanır, Erdoğan mı, Kılıçdaroğlu mu? Kim önde? Trend kimin lehine gelişiyor son aylarda? Türkiye’nin Nabzı’nda bu soruların cevabını bulacaksınız.
Ayrıca, seçimlerin sonucunu etkileyecek birçok faktörü de inceleyen ayrıntılı bir seçim analizi sunuyoruz bu sayımızda. Erdoğan’a ve Kılıçdaroğlu’na oy verme eğilimi ne durumda? Bu eğilimde trend hangi yönde? Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı’nın oy potansiyeli ne kadar? Son zamanlarda bu iki ittifaka yönelik seçmen güveni ne yönde değişti? Erdoğan’ın mı, Kılıçdaroğlu’nun mu seçimi kazanması bekleniyor? Bu beklenti ne yönde değişti? Kim seçilirse ekonomi iyiye gider? Seçimlerde hile olur mu? Koalisyonlar iyi mi, kötü mü?
Sorular çok ve her biri önemli. Seçimlerin olası sonuçları hakkında öngörüde bulunmamızı mümkün kılacak nitelikte. Seçime sadece haftalar kala Türkiye’nin Nabzı referans bir siyaset dosyasıyla karşınızda.
Ayrıca, iki küçük ve fakat önemli dosyamız var güncel siyaset dışı: ‘futbol’ ve ‘kadın sorunları.’ İlgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz...
Türkiye'nin Nabzı Mart ayı araştırması; Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 11-14 Mart 2023 tarihleri arasında toplam 1999 kişi ile yapılmıştır. Araştırma; 0,95 güven sınırları içinde +/- 2,15 hata payı ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonda Anket) yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Hata Payı: Genel: +/- 2,15, AK Parti: +/- 3,57, CHP: +/- 4,90, MHP: +/- 7,0, HDP: +/- 6,82, İYİ Parti: +/- 7,41