Toplumun ve siyasetin gündemi ekonomi. Ekonomik durgunluk ve işsizlik, son aylarda iyice belirginleşen fiyat artışlarıyla yeni bir boyut kazanmış durumda. Yaklaşan kış aylarının geniş toplumsal kesimler için zorlu geçmesi bekleniyor.
Ekonomik sıkıntıların siyasete yansıması kaçınılmaz. Koşullar iktidar blokunun hareket alanını kısıtlarken muhalefete yeni fırsatlar sunuyor. Siyaset, iktidar partisinin yıllardır avantajlı bir konuma sahip olduğu kimlik ekseninden hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, yüksek enflasyon gibi neredeyse herkesi etkileyen ‘reel’ bir zemine doğru kayıyor.
Çalışanların yarıya yakınının asgari ücret aldığı, asgari ücretin de açlık sınırının altında kaldığı Türkiye’de artık yoksulluk, hatta ‘derin yoksulluk’ konuşuluyor. Hayat pahalılığından, sürekli yükselen fiyatlardan, ödenemeyen faturalardan söz ediliyor.
Biz de Türkiye’nin Nabzı’nda bu ay seçmenin siyasal tercihini etkileyecek en önemli faktörlerden biri olan geçim sıkıntısı ve yoksulluk konusunu ele aldık.
İnsanlar gerçekten temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorlar mı? Kışın ısınmak için kömür ve doğal gaz satın alabilecekler mi? Elektrik ve su faturalarını ödeyebiliyorlar mı? Geçim sıkıntısının ve yoksulluğun toplumsal sonuçları neler? Geçim sıkıntısı ile depresyon, aile içi şiddet, boşanma, kadına şiddet ve adli vakalar arasında bir ilişki var mı? Geçim sıkıntısı ve yoksulluk her görüşten ve partiden insanları mı kapsıyor? Geçim sıkıntısı AK Parti tabanını da etkiliyor mu? Kriz ile AK Parti’nin oylarında görülen azalma arasında bir ilişki var mı? Muhalefetin ekonomiyi daha iyi yöneteceğine ilişkin bir algı oluşmuş mu?
Toplumun sorunlarını anlamada siyasete ışık tutacak bu soruların cevapları Türkiye’nin Nabzı’nda. Şimdilik şu kadarını söyleyelim; yoksulluk, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı beklenenden çok daha geniş toplum kesimlerini etkiliyor.
Bu sayıda, kapsamlı yoksulluk dosyasının yanı sıra son günlerde Kürt sorunu ile ilgili iktidar ve muhalefetin dile getirdiği iki görüşü kamuoyuna soruyoruz: Kürt sorunu var mı? Kürt sorununun çözümünde muhatap Meclis ve HDP mi olmalı?
Ayrıca, son aylarda üniversitelerin açılmasıyla öğrencilerinin barınma sorunları da gündeme gelmişti. Öğrenciler yurtların yetersizliğinden şikayet ederken iktidar yeterince öğrenci yurdu yaptıklarını iddia etti. Öğrenci yurtları konusunu ve yurtların yeterliğini araştıran mini bir dosyamız var.
Bütün bu konulara ilaveten her zaman olduğu gibi çok ayrıntılı bir siyaset dosyası hazırladık. Siyasi partilerin oy oranları, cumhurbaşkanlığı seçim senaryoları, ittifaklar, siyasilerin beğeni düzeyleri ve siyasal beklentiler üzerine son derece çarpıcı sonuçlar Türkiye’nin Nabzı’nda.
Türkiye'nin Nabzı Ekim ayı araştırması; Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 13-17 Ekim 2021 tarihleri arasında toplam 1638 kişi ile yapılmıştır. Araştırma; 0,95 güven sınırları içinde +/- 2,47 hata payı ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonda Anket) yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.