Türkiye'nin Nabzı - Mayıs 2021

Son günlerde Türkiye’nin gündemine Sedat Peker’in iddiaları damgasını vurdu. Geçmişte iktidar blokuna yakınlığıyla bilinen Peker bir süre önce ülkeyi terk etmiş, dönüş ihtimalinin ortadan kalkması ve evinin basılıp aranmasının ardından da yayınladığı videolarla konuşmaya başlamıştı. Kimilerinin ‘İkinci Susurluk’ olarak nitelediği Peker’in iddiaları toplumun ve siyasetin gündeminde. Bir yandan savcılıkların harekete geçmesi gerektiğini söyleyenler, öte yandan da iddiaları ciddiye almamak eğiliminde olanlar var.

 

Peki, kamuoyu bütün bunlara ne diyor? Mafyatik olayların ve grupların son yıllarda arttığını mı, yoksa azaldığını mı düşünüyor? Hükümetin mafya ile mücadelesini etkili ve başarılı buluyor mu? Peker’in videoları ne kadar izleniyor? İnsanlar Peker’in iddialarını ciddiye alıyorlar, inandırıcı buluyorlar mı? Bu iddialar hükümete ve İçişleri Bakanı’na duyulan güvenini nasıl etkiledi? Türkiye’nin Nabzı’nda gündemin bu en sıcak konusu hakkında ayrıntılı bir dosya bulacaksınız.

 

Ekonomik kriz ve koronanın üst üste gelmesi toplumda geçim sıkıntısı şikâyetlerini artırdı. Hükümet, 50 milyar TL tutarında bir ekonomik destek paketini uygulamaya koyduğunu açıkladı. Bu miktarın cumhuriyet tarihinde şimdiye kadar görülmemiş bir yardım paketi olduğu da vurgulandı. Halk bu konuda ne düşünüyor? Hükümetin destek paketleri yeterli görülüyor mu? Desteklere rağmen sıkıntıya düşen vatandaşların olabileceği Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi ve onlardan ‘helallik’ istendi. Halk helallik veriyor mu?

 

AK Partili yıllarda ‘yaşam tarzına müdahale’ tartışmaları hiç eksik olmadı. Son kapanma sürecinde içki satışlarının da yasaklanması bu tartışmayı yeniden alevlendirdi. İktidarın koronayla mücadeleyi kendi dinsel ve ideolojik tercihlerini dayatmak için araç olarak kullandığı iddiaları gündeme geldi. Türkiye’nin Nabzı’nda bu ay yaşam tarzına müdahale üzerine ayrıntılı bir dosya bulacaksınız. Yaşam tarzına müdahale edildiğini düşünenler var mı? Kimlik grupları yaşam tarzlarının tehdit altında olduğunu düşünüyorlar mu? Laiklik tehlikede mi? Dindarlara ve laiklere baskı var mı?

 

Ayrıca kapsamlı bir ekonomi dosyası bulacaksınız Mayıs gündeminde. Ekonomi yönetiminin başarısı, ekonomik krizden çıkış beklentisi, yoksulluk seviyesi, enflasyon algısı ve TÜİK hakkında kamuoyunun nabzını tutuyoruz.

 

Türkiye’nin Nabzı’nın bu sayısında her zaman olduğu gibi siyasi partilerin oy oranları, cumhurbaşkanlığı seçim senaryoları ve ittifaklar üzerine de ilginç sonuçlar bulacaksınız.

 

Türkiye'nin Nabzı Mayıs ayı araştırması; Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 24 - 26 Mayıs 2021 tarihleri arasında toplam 1719 kişi ile yapılmıştır. Araştırma; 0,95 güven sınırları içinde +/- 2,36 hata payı ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonda Anket) yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.