Türkiye'nin Nabzı - 2019 Yılı Değerlendirmesi / Aralik 2019

Türkiye, 2019’a veda ederken yaşama ve siyasete nasıl bakıyor; hangi yönelimler ve algılarla 2020’ye adım atıyor? Türkiye’nin Nabzı Aralık Raporu, 21. yüzyılın üçüncü 10 yılına nasıl bir zihin dünyası ile merhaba dediğimizin haritasını sunuyor. Bu raporda her ay düzenli olarak yaptığımız gibi toplumun Türkiye’nin gidişatına ve geleceğe ilişkin bakışını; ekonomiye yönelik algılarını ölçtük.

 

Toplumun Türkiye siyasetinde yeniliğe yönelik bir ihtiyacı; bu yönde bir arayışı var mı? Bu temel sorgu çerçevesini esas alarak Aralık raporumuzda ülke siyasetinin güncel durumunu ve seçmen davranışının farklı katmanlarını detaylı şekilde araştırdık. Ülkemizde sandık tercihi hususunda kararsız ve tercihini ifade etmeyen çok dikkate değer bir seçmen nüfusu var. 2019 yılının tarihsel akşına baktığımızda ortalama olarak bu nüfusun toplam seçmen kitlesinin %17,7’sini teşkil ettiğini görüyoruz. Diğer bir deyişle kararsızlar ve seçmen davranışını belirtmeyenler bugün AK Parti ve CHP’nin ardından Türkiye’nin üçüncü büyük partisi. Aralık ayı araştırmamızda kararsız seçmenin dünyasına girdik. Nasıl düşündüklerini, kararsız olmakla beraber kendilerini nereye ve kime yakın bulduklarını inceledik. Bu çalışma ile ülke siyasetinin bugününe ve geleceğine ilişkin yapılacak çıkarımlara rehberlik edecek önemli bulgulara ulaştık.

 

AK Parti gövdesinden ayrılan isimlerin başlattıkları yeni siyasi hareketlerle ülke gündemine geldikleri şu günlerde, “gerçekten yeni partilere ihtiyaç duyuluyor mu”, “seçmen var olan siyasi partiler ve yeni hareketlerle ilgili ne düşünüyor” sorularını inceledik.

 

Türkiye siyasetinin “yükselen değeri olma” iddiasında olan veya olabileceği öne sürülen politikacılara yönelik algıları da ölçtük. Benzer biçimde, “Bu Pazar seçim olsa” sorusunu, ilk kez Ahmet Davutoğlu’nun “Gelecek Partisi” ve Ali Babacan’ın 2020 başında kurmuş olacağı belirtilen yeni partiyi de hesaba katarak sorduk.

 

“Kanal İstanbul Projesi”, 2019 yılının son günlerinde sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’nin gündemine yükseldi. Projenin 2020 yılında İstanbul’u aşarak ülke gündemini kuşatan yeni bir ulusal siyasi tartışma haline geleceği görülüyor. Toplumun Kanal İstanbul’a bakışına ilişkin detaylı bulgulara da raporumuzda ulaşabilirsiniz.

 

2019 yılında dış politika ve ulusal güvenlik konularının kesişim noktasında ülkemizin ana gündem maddesi Suriye meselesi oldu. 2020 yılında Suriye konusuna “Libya’nın” ekleneceğine ilişkin öngörüde bulunmak mümkün. Yılın son haftalarında Türkiye dış politikasının üst sıralarını işgal etmeye başlayan “Libya Savaşı” ve “Libya’ya asker yollama” konularına yönelik kamuoyunun düşünceleri de raporumuzun sunduğu son derece ilgi çekici verilerden. Libya Savaşı’na müdahil olunması, Türkiye’nin dış ilişkilerini derinden etkileyebilecek bir konu olarak yorumlanıyor.

 

Peki, Türkiye’nin Avrupa Birliği, NATO ve Rusya gibi taraflarla ilişkileri nasıl olmalı? Kamuoyu, Türkiye’nin dış ilişkilerinde hangi eksende hareket etmesi gerektiğini düşünüyor? Bu soruların yanıtları da, raporumuzda bulunabilir.

 

Türkiye’nin gidişatına yönelik beklentiler, topluma göre “en önemli sorunları” da her ay olduğu gibi araştırmamızda yer alan veriler arasında. Bununla beraber, siyasi partilerin güncel oy destek oranları, Cumhurbaşkanı’nın ve ülkenin önde gelen politikacılarının beğeni oranları ve görev onayı da her zaman olduğu gibi raporumuzda yer veriliyor.

 

İyi seneler, mutlu yıllar dileriz; 2020’de yeni verilerle Türkiye’nin Nabzı’nda görüşmek üzere...