Anayasa Mahkemesi'nin Tavrı ve Paketin Geleceği - Haziran 2010
Anayasa mahkemeleri, bir ülkenin siyasi ve hukuki kaderini belirleyebilen en önemli yargı makamıdır. bu nedenle, bu mahkemelerin herhangi bir konuda karar verirken çok dikkatli davranmaları beklenir. Mahkeme, kararlarını hukuk dairesi içinde verdiğine dair bir algının toplumda yerleşmesine çaba göstermeli, hukuk dışına çıktığına dair şüphelerin oluşmasını önlemelidir.
Fakat Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin hukuku koruduğuna ve kararlarına hukukun yön verdiğine dair algı zayıflamıştır. Mahkemenin son dönemlerde verdiği kararlar çok ciddi eleştirilere tabi tutuldu ve Türkiye'de neredeyse ilk defa Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar toplumsal tartışmaların merkezine oturdu. Bugün Anayasa Mahkemesi'nin, kararlarında hukuku baz almaktan ziyade siyasi saiklerle karar verdiğine dair bir görüş toplumda yerleşmiş görünüyor. Nitekim mahkemenin son kararının hukuki olduğuna inananların sayısı % 28.8’de kalırken, mahkemenin siyasi karar verdiğini düşünenlerin oranı ise % 57.3’ü buluyor.
Araştırma; Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Kırıkkale, Ordu, Samsun, Trabzon, Van, Zonguldak ve Osmaniye’yi içeren 31 ilin merkez ilçelerde 10 Haziran 2010 tarihlerinde toplam 1021 kişi ile cati yöntemi ile yapılmıştır. Araştırma cinsiyet, yaş, il kotaları uygulanarak, 0,95 güven sınırları içinde ± 3 hata payı ile gerçekleştirilmiştir.