Türkiye'nin Nabzı - AKP ve MHP’de Değişim mi, Statüko mu? / Mayıs 2016

Yaza doğru önce siyaset sahnesi ısınmaya başladı. MHP’den bir olağanüstü kongre beklenirken kongreyi yapan ve genel başkanını değiştiren parti AKP oldu. Ahmet Davutoğlu görevi Binali Yıldırım’a bıraktı. Bu beklenmedik değişikliğin başkanlık konusuyla da ‘alakalı’ olduğu açık. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oynadığı rol nedeniyle Türkiye’de ‘fiili başkanlık’ sisteminin başladığı söyleniyor. Yeni dönemde bu konuda ısrarın ve girişimlerin yoğunlaşması bekleniyor.

 

Türkiye’nin Nabzı’nda konuyu izlemeye devam ediyoruz. Başkanlık sistemi referanduma götürülse sonuç ne olur? Yandaşlarında ve karşıtlarında bir değişim, yeni bir trend var mı? Sonuçlar ilginç...

 

Davutoğlu daha altı ay önce büyük bir seçim zaferi kazanmıştı. Görevinden ayrılması için hiçbir neden yoktu. Ayrılırken de somut hiçbir neden söylemedi, sadece kendi tercihi olmadığını vurguladı. Peki Davutoğlu’nun bu ‘nedensiz gidişi’ nasıl algılanıyor? Davutoğlu nasıl, neden gitti? Başarısız olduğu için mi gitti, yoksa bir haksızlığa mı uğradı? Davutoğlu’nun gidişi partinin oy tabanını nasıl etkileyecek? Bu soruların cevapları ne olursa olsun Türkiye’de sistem krizinin derinleştiği yeni bir sürecin başladığını söylemek mümkün.

 

MHP’de son aylarda görülen hareketlilik kendi iç dinamiklerinin eseri büyük ölçüde, ama aynı zamanda bu sistem krizinin de bir uzantısı. Olağanüstü kurultay yapması artık kesinleşen MHP’de lider değişikliği olacak mı? Toplum Bahçeli’ye alternatif bir lider öngörüyor mu MHP için? MHP’de taban ile tavan arasında ne denli bir uyum ve ayrışma var? Türkiye’nin Nabzı MHP’deki değişim sürecini de izlemeye devam ediyor.

 

Türkiye'nin Nabzı Mayıs ayı araştırması; Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 8-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında toplam 2055 kişi ile yapılmıştır. Araştırma; 0,95 güven sınırları içinde 2,18 hata payı ile yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.